Rehberler ve İpuçları

Şartlı Eğitim Yardımı Kimler Alabilir? Başvurusu

‘Şartlı Eğitim Yardımı kimler tarafından alınabilir?’ sorusu, eğitim desteğine ihtiyaç duyan birçok kişi tarafından arama motorlarında sık sık sorgulanmaktadır. Bizler de bu içeriğimizde; bu yardım modelinin kimleri kapsadığını, hangi şartlar altında başvuruların değerlendirildiğini ve yardım tutarının ne kadar olduğunu anlattık. İşte Şartlı Eğitim Yardımı’na dair tüm merak edilenler…

Ekonomik gelişmelerin ışığında ağırlaşan hayat şartları birçok alanda olduğu gibi eğitim alanında da birtakım sıkıntıların ortaya çıkmasına yol açtı. Artan eğitim masrafları sebebi ile en temel haklarından dahi mahrum kalacak noktaya gelen öğrenciler, ailelerini de endişelendirmeye başladı.

Çocuklarının eğitim masraflarını karşılamakta güçlük çeken birçok ebeveyn, bu zorlu sürecin üstesinden gelebilmek adına özellikle devlet desteklerini yakın takip altına aldı. Çok çeşitli kamu kurumları aracılığı ile öğrencilere ulaştırılan burs hizmetleri son dönemlerde gündemden düşmezken Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın eğitim destekleri de sorgulanmaya başladı. Bu kapsamda ebeveynler ve öğrenciler tarafından en merak edilen destek modellerinden biri de Şartlı Eğitim Yardımı olarak öne çıktı. Peki, Şartlı Eğitim Yardımı nedir, kimlere verilir? Şartlı Eğitim Yardımı başvuru şartları neler? İşte bakanlığın eğitim desteğine dair tüm ayrıntılar…

ŞARTLI EĞİTİM YARDIMI NEDİR?

50’yi aşkın kategori altında yardım modelleri geliştiren Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, birçok kişiye eğitim desteği de vermektedir. Bakanlığın ‘eğitim’ başlığı altında başvurulara açmış olduğu destek modellerinden biri de Şartlı Eğitim Yardımı’dır.

Şartlı Eğitim Yardımı, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından finanse edilen destek modellerinden biridir. Bu destek modelinde de hedef kitle ihtiyaç sahipleri olarak belirlenmiştir. İlgili kanun kapsamında ihtiyaç sahibi olarak değerlendirilen ailelerin eğitim gören çocuklarına düzenli olarak ödeme yapılmaktadır.

ŞARTLI EĞİTİM YARDIMI BAŞVURU ŞARTLARI NELER?

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın yönetiminde olan Şartlı Eğitim Yardımı, belirli bir kitleyi kapsayan destek modelleri arasında yer alır. Bu destek modeli çerçevesinde çocukların eğitim masraflarına bakanlık eli ile katkı sağlanır.

Şartlı Eğitim Yardımı’ndan yararlanmak isteyen kişilerin sosyal güvencelerinin olmaması ve 3294 sayılı Kanun kapsamında ‘ihtiyaç sahibi’ olarak değerlendiriliyor olmaları gerekmektedir. Bu şartları sağlayan ailelerin çocuklarının örgün eğitime devam ediyor olmaları da gerekmektedir. Ayrıca çocukların okulun açık olduğu aylarda bir ay içerisinde en fazla 4 gün devamsızlık yapmış olmaları da Şartlı Eğitim Yardımı’nın başvuru şartları arasında yer almaktadır.

ŞARTLI EĞİTİM YARDIMI NE KADAR 2024?

Şartlı Eğitim Yardımı ihtiyaç sahibi ailelerin örgün eğitime devam eden ilk ve orta öğretim çağındaki çocuklarını kapsamaktadır. İlgili şartları sağlayan ailelerin çocuklarına eğitim düzeylerine bağlı olarak farklı tutarlarda ödeme yapılmaktadır.

2024 yılı için belirlenmiş olan Şartlı Eğitim Yardımı tutarları şu şekilde paylaşılmıştır:

  • İlköğretim erkek öğrenci: 90 TL
  • İlköğretim kız öğrenci: 100 TL
  • Ortaöğretim erkek öğrenci: 130 TL
  • Ortaöğretim kız öğrenci: 150 TL

Yukarıda belirtilmiş olan yardım tutarları aylıktır. Ödemeler her ay için hesaplanıp, 2 ayda bir olacak şekilde ihtiyaç sahiplerinin hesaplarına aktarılmaktadır.

ŞARTLI EĞİTİM YARDIMI BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın Şartlı Eğitim Desteği, düzenli bir yardım modelidir. Ailenin ihtiyaç sahibi olma durumu devam ettiği sürece çocuklara eğitim desteği verilir. Bu destekten henüz yararlanmayanlar ise öncelikle ilgili birime giderek başvuru oluşturmalılardır.

Şartlı Eğitim Desteği başvurusu, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına şahsen yapılmalıdır. Başvuru, ailenin 18 yaşın üzerinde olan herhangi bir bireyi tarafından kimlik belgesi ibrazı ile yapılabilmektedir.

Ayrıca bakınız: Prefabrik Ev Desteği Nasıl Alınır? Şartları

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu