Rehberler ve İpuçları

Şartlı Sağlık Yardımı Kimler Alabilir? Başvurusu

‘Şartlı Sağlık Yardımı kimler tarafından alınabilir?’ sorusuna sık sık yanıt aranmaktadır. Devlet eli ile düzenlenmiş olan yardım modellerinden olan sağlık desteği, toplumun belirli bir kesimini kapsamaktadır. Peki, Şartlı Sağlık Yardımı nedir? Şartlı Sağlık Yardımı başvurusu nereden ve nasıl yapılır? İşte detaylar…

Zorlu ekonomik koşullar nedeni ile sosyal hayata adapte olmakta güçlük çeken milyonlarca vatandaş, son dönemlerde destek modellerini her zamankinden daha çok sorgulamaya başladı. Tespit ettikleri eksikliklerin devlet desteği ile giderilmesinin yollarını arayan vatandaşlar, özellikle Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın güncel yardım modellerini yakın takip altına aldı.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, eğitimden barınmaya kadar pek çok kategori altında yardım modelleri geliştiren kamu kurumlarının başında gelmektedir. Yardım modelleri kapsamında belirlemiş olduğu başvuru şartlarını sağlayan tüm vatandaşlara nakdi ve ayni olmak üzere farklı desteklerde bulunan bakanlık, ayrıca sağlık destekleri ile de dikkat çekmektedir.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yürütülen sağlık destek modellerinden biri de Şartlı Sağlık Yardımı’dır. Peki, Şartlı Sağlık Yardımı kimler tarafından alınabilir? Şartlı Sağlık Desteği başvurusu nasıl yapılır? İşte ayrıntılar…

ŞARTLI SAĞLIK YARDIMI NEDİR?

Şartlı Sağlık Yardımı, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından finanse edilen destek modellerinden biridir. ‘Sağlık’ kategorisi altında başvurulara açılmış olan bu destek modeli doğrultusunda ek olarak gebelik durumu dahilinde de çeşitli yardımlardan yararlanmak mümkündür.

ŞARTLI SAĞLIK YARDIMI BAŞVURU ŞARTLARI NELER?

Şartlı Sağlık Desteği’nin kimler tarafından ulaşılabilir olduğu birçok kişi tarafından merak edilmektedir. Bu yardım modelinde de diğerlerinde olduğu gibi bazı şartlar söz konusudur. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ilgili yardım modelinin kapsamını ve başvuru şartlarını resmi web sitesi aracılığı ile paylaşmıştır.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın ‘Şartlı Sağlık Yardımı (Sağlık ve Gebelik)’ başlığı altında başvurulara açmış olduğu destek modeli, muhtaç kimseleri kapsamaktadır. Sosyal güvencesi olmayan, 3294 sayılı Kanun kapsamında ‘ihtiyaç sahibi’ olarak değerlendirilen vatandaşlar, bu destek modelinden yararlanabilirler.

Şartlı Sağlık Desteği, ihtiyaç sahibi olan ailelerin çocuklarını ilgilendirmektedir. Bu yardım modeli kapsamında; ilgili ailelerin çocuklarının sağlık kontrolüne gitmeleri, anne adaylarının hamilelik süreleri boyunca sağlık hizmetlerinden yararlanabilmeleri ve doğumlarını ilgili hastanelerde gerçekleştirebilmeleri sağlanır. Yardım doğrultusunda sağlık hizmetlerinden yararlanacak olan çocukların 0- 6 yaş aralığında olmaları gerekmektedir.

ŞARTLI SAĞLIK YARDIMI NE KADAR 2024?

Şartlı Sağlık Desteği, her sene çok çeşitli parametreler doğrultusunda güncellenmektedir. Ayrıca hamile kadınlara ve 0- 6 yaş aralığında olan çocuklara yapılan ödemelerin tutarları da farklıdır.

2024 yılı için belirlenmiş olan Şartlı Sağlık Yardımı tutarları, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından şu şekilde paylaşılmıştır:

  • Gebelik dönemi: Aylık 200 TL (iki ayda bir 400 TL yatırılır)
  • Çocuk için: Aylık 100 TL (iki ayda bir 200 TL yatırılır)
  • Hastanede doğum: 500 TL (tek seferlik)
  • Lohusalık: 300 TL (iki ay boyunca ödenir)

ŞARTLI SAĞLIK YARDIMI BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

Şartlı Sağlık Yardımı başvurusu Sosyal Hizmetler İl/ İlçe Müdürlükleri aracılığı ile yapılabilmektedir. Yukarıda belirtilmiş olan şartları sağlayan ihtiyaç sahipleri, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın sağlık desteğine yönelik başvuru oluşturabilmektelerdir.

Şartlı Sağlık Desteği başvurusu esnasında kimlik belgesinin ibraz edilmesi zorunludur. Başvuru, ihtiyaç sahibi hanenin 18 yaşını tamamlamış olan herhangi bir üyesi tarafından yapılabilir. Başvurunun olumlu değerlendirilmesi neticesinde yetkili kurum tarafından ödeme gerçekleştirilir. Yardım tutarları PTT şubelerinden isim ve kimlik belirtilerek çekilebilir.

Ayrıca bakınız: Kira Yardımı Nasıl Alabilirim? Başvurusu, Şartları

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu