Seyahat ve Gezi

Selanik Gezilecek Yerler

‘Selanik gezilecek yerler’ başlıklı sorgulamalara arama motorlarında sık sık rastlanılmaktadır. Yurt dışına gitmek isteyenlerin ilk tercihleri arasında yer alan Selanik’in en ünlü yerleri, birçok kişi tarafından merak edilmektedir. Bizler de bu içeriğimizde Selanik gezilecek yerler listesine yer verdik. İşte detaylar…

Türkiye’nin batı komşularından olan Yunanistan, güzellikleri ile ünlüdür. Son dönemlerde vize düzenlemelerinin de yapılmasının etkisi ile ülkemiz vatandaşları tarafından sık sık ziyaret edilmeye başlanılan Yunanistan’ın özellikle Selanik şehri arama motorlarına da sık sık konuk olmaktadır.

Yunanistan’ın başkenti olmasının yanı sıra Mustafa Kemal Atatürk’ün de doğdu yer olması sebebi ile büyük ilgi gören Selanik, doğal güzellikleri ve eşsiz yapıları ile dikkat çekmektedir. Bizler de bu içeriğimizde bölgeyi ziyaret etmeyi planlayanlar için Selanik gezilecek yerler listesine yer verdik.

AYA DIMITROS KATEDRALİ

UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Aya Dimitros Katedrali’nin I. Konstantin’in Hristiyanlığı kabul etmesi ile birlikte Aziz Dimitros’un şerefine yaptırıldığı biliniyor. Ayrıca katedralin eski Roma hamamlarının kalıntılarının üzerine inşa edildiği de yapı ile ilgili kayda geçmiş bilgiler arasında yer alıyor.

Aya Dimitros Katedarli’nin günümüzdeki haline 7’nci yüzyılda Psikopos John tarafından yaptırılan inşa süreci kapsamında ulaştığı biliniyor. 1988 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınan katedral, Selanik’in mutlaka görülmesi gereken yapıları arasında yer alıyor.

KAZANCILAR KİLİSESİ (PANAGIA CHALKEON)

Osmanlı İmparatorluğu dönemine dek kilise olarak hizmet veren Kazancılar Kilisesi, 1028 yılında inşa edilmiştir. Halk arasında ‘Kırmızı Kilise’ olarak da bilinen bu yapı, 1912 yılında son bulan Osmanlı hakimiyetinin ardından yeniden kilise olarak kullanılmaya başlanmıştır. Kilisenin o dönemki açılışında Meryem Ana’ya adandığı bilinmektedir.

YEDİ KULE (HEPTAPYRGION)

Selanik’in sırt kısmında yer alan Yedi Kule, 1431 yılında Selanik’in Osmanlı hakimiyetinde olduğu dönemde inşa edilmiştir. Bizans surlarının iç kısımlarında bulunan Yedi Kule, Osmanlı döneminde ‘Zincirli Kule’ olarak adlandırılmıştır. 1980- 1989 yılları arasında cezaevi olarak hizmet veren kule sonrasında ise açık hava müzesine dönüştürülmüştür.

SELANİK ARKEOLOJİ MÜZESİ

1962 yılında hizmete açılmış olan Selanik Arkeoloji Müzesi, Yunan asıllı Mimar Patroklo Karantino tarafından inşa edilmiştir. Modern mimari bir yapı olan müzede, Klasik, Helenistik ve Roma İmparatorluğu dönemlerinde üretilen eserler sergilenmektedir.

ATATÜRK EVİ MÜZESİ

Selanik’te görülmesi gereken yerlerin başında gelen Atatürk Evi Müzesi ile ilgili birtakım ihtilaflı görüşler bulunmaktadır. Ancak yaygın olan inanışa göre burası 1881 yılında Mustafa Kemal Atatürk’ün dünyaya geldiği yerdir. Ulu Önder Atatürk, bu evin 2’nci katında doğmuştur.

Atatürk’ün doğduğu bu evde babası Ali Rıza Efendi 1888 yılında vefat etmiştir. Ev, 29 Ekim 1933 tarihinde Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 10’uncu yılında içinde yaşayan aileden satın alınmış ve Türk Konsolosluğu’na teslim edilmiştir. Teslimat, Türk milletine hediye gerekçesi ile gerçekleştirilmiştir.

BİZANS KÜLTÜR MÜZESİ

1944 yılında kurulmuş olan Bizans Kültür Müzesi’nde 3 binin üzerinde eser bulunduğu bilinmektedir. 3 ana sergi alanından oluşan müzede; seramikler, freskler ve Bizans dönemine ait ikonlar sergilenmektedir.  

LADADİKA

Selanik’in ‘barlar sokağı’ olarak anılan Ladadika, Tsimiski Sokağı’nın sonundadır. Bu sokakta restoranlar, kafeler ve barlar hizmet vermektedir. Ayrıca sokakta hizmet veren işletmelerin birçoğunda canlı müzik performansları da sergilenmektedir.

MODİANO MARKET

Selanik’in kent merkezinde bulunan Modiano Market’te birbirinden ilginç deniz mahsullerine rastlamak mümkündür. Markette ek olarak kırmızı et, meyve, çerez ve sebze gibi ürünler de satılmaktadır. Son derece samimi esnafların hizmet verdikleri markette sık sık ikram saatleri de düzenlenmektedir.

Ayrıca bakınız: Bandırma’da Gezilecek Yerler

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu