Rehberler ve İpuçları

SGK Askerlik Borçlanması Nereye Ödenir?

SGK askerlik borçlanması arama motorlarında sık sık sorgulanan konu başlıkları arasında yer almaktadır. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan erkeklerin zorunlu askerlik görevini getirmesi gerekir. Zorunlu askerlik görevindeki vatandaşların sigortalı bir işte çalışma gibi bir durumu yoktur. Dolayısıyla askerlik borçlanması kavramı karşımıza çıkar. Askerlik borçlanması ile ilgili bilinmesi gereken tüm detayları sizin için bir araya getirdik.

Askerlik borçlanması, Halk Bank üzerinden ödenir. İnternet bankacılığı, mobil bankacılığı ya da ATM üzerinden ödeme yapılabilir. Askerlik borçlanmasının belirli süreler içinde yapılması büyük önem taşır. Aksi taktirde bazı ek ödemeler oluşabilir.

SGK Askerlik Borçlanması Nasıl Ödenir?

Askerlik borçlanması bulunan vatandaşların Halk Bank üzerinden ödemelerini yapmaları gerekir. Ödeme yaparken bankanın herhangi bir aracı kullanılabilir. Askerlik borçlanmasını şu şekilde ödenir:

  • Halk Bankası’nın internet şubesine kişisel bilgilerinizle giriş yapın.
  • İnternet şubesinin anasayfasında yer alan “ÖDEME/VERGİ” butonuna tıklayın.
  • Ödeme ve vergi seçeneklerinin yer aldığı bir sayfa açılacaktır. Kurum başlığı altında bulunan seçenekler içinde “SGK ‘MOSİP)” yazanın üzerine tıklayın.
  • “SORGU TİPİ/REF” seçeneklerinin yer aldığı bölümü açın. Buradan “SGK Borçlanma” seçeniyle ilerleyin.
  • Askerlik borçlanması yapan kişinin T.C. kimlik numarasını yazın. Ardından sayfanın altında yer alan “Sorgula” butonuna tıklayın.
  • Askerlik borcu bilgisi ekrana gelecektir. Açıklama bölümüne “Askerlik Borçlanması” yazın. Ardından “Devam” butonuyla sonraki sayfaya geçin.
  • Askerlik borçlanması tutarını ödeyip işlemi tamamlayın.

SGK Askerlik Borçlanması Nasıl Hesaplanır?

Askerlik borçlanması yapan vatandaşlar ödemelerini Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından belirlenen alt ve üst limit arasında gerçekleştirir. Sigortalı bu limitler arasında yer alan bir tutara göre ödemesini yapar. Hesaplama yapılırken güncel SGK taban ve tavan ücretinin günlük tutarının yüzde 32’lik bir oranı ele alınır. Borçlanmanın yapılacağı gün üzerinden söz konusu hesaplama işlemi gerçekleştirilir.

SGK Askerlik Borçlanması Ne Kadar?

SGK askerlik borçlanmasının 2024 yılında ne kadar olacağı açıklandı. Emekli olmak istediği halde prim gün sayısı yeterli olmayan vatandaşların ödemesi gereken askerlik borçlanması tutarı güncellendi. Asgari ücret zammı ile aynı orana çekildi. Son düzenleme ile 2024 yılında ödenmesi gereken günlük askerlik borçlanması tutarının asgari oranı 213,36 TL oldu.

Askerlik Borçlanması Başvurusu Nasıl Yapılır?

Askerlik borçlanması için başvuruların Sosyal Güvenlik Kurumu’na yapılması gerekir. İşlemler yazılı bir şekilde gerçekleştirilir. Başvuru yapacak olan vatandaşlar yapacakları günlük ödeme miktarını da belirtmelidir.

Askerlik borçlanması başvuruları Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından işleme alındıktan sonra prim borcu hesaplanır. Ortaya çıkan prim borcu miktarı e-posta ya da e-Devlet aracılığıyla başvuru yapan vatandaşa tebliğ edilir. Tebliğ tarihini takiben bir ay içinde ödemenin başlaması istenir.

Askerlik Borçlanması Dilekçesi Nasıl Yazılır?

Askerlik borçlanması başvurusu yaparken dilekçenin usulünce yazılması önemlidir. Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yapılan incelemelerde uygun olmayan dilekçelerin değerlendirmesi yapılmayabilir. Askerlik borçlanması dilekçesi şu şekilde yazılmalıdır:

  • Ad ve soyadı bilgilerinizi kimlikteki gibi yazın.
  • T.C. kimlik numaranızı doğru bir şekilde girin.
  • “Günlük Prime Esas Kazanç” emeklilik planınıza göre doldurun.
  • Askerlik süresinin statüsünü belirtmek için “Er veya Erbaş Olarak Geçen Süre” ya da “Yedek Subay Okulunda Geçen Süre” yazın.
  • Borçlanmak istediğiniz süreyi belirtin. Tüm askerlik süresince ya da emeklilik prim gün sayısını tamamlamak amacıyla seçim yapabilirsiniz.

Askerlik Borçlanması Şartları Nelerdir?

Askerlik borçlanmasının şartları Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından düzenlenmiştir. Düzenlemeye göre askerlik borçlanması yapabilecek vatandaşlar şunlardır:

  • Askerlik hizmetini yapmayan ya da hizmetten muaf olan vatandaşlar askerlik borçlanması yapamaz.
  • Er ve erbaş olarak askerlik hizmetinin yapılması durumunda borçlanma talep edilebilir. Aynı zamanda yedek subay okulundaki süreler de bu kapsama girer.
  • Askerlik süresince Sosyal Güvenlik Kurum ödemelerinin yapılmaması gerekir.

Ayrıca bakınız: SGK Borç Sorgulama Nasıl Yapılır? SGK Borç Öğrenme Ekranı

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu