Rehberler ve İpuçları

SGK Çıkışı Ne Zamana Kadar İptal Edilir?

‘SGK çıkışı ne zamana kadar iptal edilebilir?’ sorusuna sık sık yanıt aranır. İşyerinden ayrılan sigortalılara dair işveren tarafından SGK çıkışının verilmesi yasal bir zorunluluktur. Bazı durumlarda çıkışın iptali ya da düzenlemesi gereken haller meydana gelebilir. İşverenler tarafından sıklıkla merak edilen bu sorunun yanıtını detaylarıyla cevapladık.

İşveren tarafından SGK çıkışı yapılan, yani işten ayrılış bildirgesi verilen sigortalılara dair işlem iptali 10 gün içinde gerçekleştirilebilir. Sigortalının işten ayrılışını takiben 10 gün içinde işten ayrılış bildirgesi iptal işlemini gerçekleştirmek yasal bir haktır. SGK çıkışının iptali genellikle işten çıkış bildirgesine yazılan hatalı bilgilerin düzenlenmesi amacıyla yapılır. Örneğin meslek adı ve kodu, sigortalının işten ayrılış nedeni ya da sigortalının kazancı gibi bilgilerin yanlış girilmesi durumunda bildirge iptal edilebilir.

SGK Çıkışı 10 Gün Sonra İptal Edilir Mi?

Sigortalının işten ayrılış bildirgesinin verilmesinden 10 gün sonra işveren tarafından SGK memurları tarafından belgenin silinmesi ya da mahkeme kararıyla silinebilir.  SGK memurları tarafından yerine getirilen işten ayrılış bildirgesini silme işlemi “4/a Tescil Programı’nın İşten Ayrılış Silme” menüsü ile tamamlanır. 

SGK çıkışının ardından 10 gün geçtikten sonra iptal işleminin gerçekleştirilmesi için işveren hakkında düzeltme ve güncelleme talebinin yapılması gereklidir. Talebin ardından işveren tarafından sunulan belgeler incelenir. Prim ve hizmet bilgilerinde şüphe verici bir durum tespit edildiğinde silme işlemi gerçekleştirilir.

İşveren tarafından işyerinden ayrılan sigortalıya dair işten ayrılış bildirgesinin gün, prime esas kazanç ve işten çıkış tarihi bilgileri verilmelidir. Aylık prim ve hizmet belgesinde bu bilgiler yer almıyorsa işverenin söz konusu belgeleri kuruma temin etmesi istenir. Söz konusu bilgilerin düzeltilmesi amacıyla komisyon kararı ile verilen işten ayrılış bildirgesi silinir.

İş Kolu Kodunda Değişiklik Yapılabilir Mi?

İşverenlerin ÇSGB iş kolu ve sigortalının adresini iptal süreci içinde değiştirme hakkı vardır. İşten ayrılış bildirgesi üzerindeki 14 numaralı “Meslek adı ve kodu” alanına 4 (a) bendine tabi çalışan sigortalıların mesleğini belirtmede kullanılır. İŞKUR tarafından düzenlemesi yapılan mesleklerin ad ve kod bilgisine kurumun resmi internet sayfasından ulaşılabilir.

İşten Çıkış Kodu Değiştirilebilir Mi?

İşten çıkış kodu yalnız sigortalı ve işveren tarafından yapılan müracaat sonra değiştirilir. Bunun dışında sigortalı tarafından yapılan taleplerde işten çıkış kodunun değiştirilmesi söz konusu değildir. İşverenler bu kodu değiştirmek için gerekli belgelerle başvuru yapmak durumundadır. Sunulan belgelerin kabulü halinde işten çıkış kodunda değişiklik yapılır.

SGK İşe Giriş Bildirgesi Ne Zamana Kadar İptal Edilir?

İşveren, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu gereğince işyerinde işe başlayan sigortalının işe giriş bildirgesini vermelidir. Sigortalının işe başlama tarihinden en az bir gün önce verilmesi gereken işe giriş bildirgesi, e-Sigorta işlemiyle Sosyal Güvenlik Kurumuna iletilmelidir.

İşe giriş bildirgesi verildiği halde işe başlamayan kişiler için bu işlemin iptali yapılır. Yasal olarak işe alınan kişinin işbaşı yapması gereken günde işyerine uğramaması, işe giriş bildirgesinin iptal edilme nedenidir. İşbaşı gününde işyerine gitmeyen kişinin işe giriş bildirgesi takip eden gün içinde iptal edilebilir.

İşbaşı gününden sonraki tarihe resmi bir tatile denk geliyorsa işten giriş bildirgesinin iptali ilk iş günü içinde yapılır. Bu süreç içinde yapılan SGK işe giriş bildirgesi iptali yasal olarak geçerliliğe sahip olur.

SGK İşe Giriş Bildirgesi İptal Edilmezse Ne Yapılmalıdır?

İlk iş günü içinde işe giriş bildirgesinin iptal edilmemesi durumunda, SGK’ya dilekçe ve eki kanıtlayıcı belgelerin sunulması gerekir. SGK’ya verilen dilekçe ve diğer belgelerde iş giriş yapılan kişinin işbaşı gününde işyerine uğramadığı bilgisi yer almalıdır.

Ayrıca bakınız: İş Çıkış Nedeni Nereden Öğrenilir?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu