Rehberler ve İpuçları

SGK’dan Yüksek Emekli Maaşı Almak İçin Ne Yapmalı?

SGK’dan yüksek emekli maaşı almak herkesin hayalidir. Bazı bilgilere sahip olmak yüksek emekli maaş almak için gereklidir. Bu yazımızda yüksek emekli maaşı almak için bilinmesi gereken her şeyi bir araya getirdik.

Yüksek emekli maaşı almak için emekli maaşının nasıl hesaplandığına dair bilgilere sahip olmak büyük önem taşır. Yüksek miktarda emekli maaşı almak isteyen kişilerin dikkat etmesi gereken ilk nokta prim esas kazanç oranıdır.

Yüksek emekli maaşı almak isteyen kişilerin emeklilik süresinden en az 7 yıl önce bazı uygulamaları yapması gerekir. Emeklilik dilekçesinin verildiği ay bilgisi bile emekli maaşı miktarına etki eder. Sigorta kolu ve sigortalı olunan yıl bilgileri de hesaplamada dikkat edilen faktörlerdir.

Yüksek emekli maaşı almak isteyenlerin yapabileceği işlemler şu şeklidedir:

  • Emeklilik dilekçenizi mutlaka enflasyon zamları gerçekleştikten sonra verin. Böylece emekli maaşınız önemli ölçüde yükselir.
  • Tavan tutarı miktarından borçlanma yapmanız halinde emekli aylığınız artış gösterir.
  • Emeklilik işlemi ne kadar geç yapılırsa ödenen emekli maaşı daha yüksek bir noktadan hesaplanır.
  • Emeklilikten sürecinden önceki 3,5 sene boyunca primleri tavan miktardan ödemeniz alacığınız emekli maaşı tutarını yükselir.
  • Eğer ek bir işte çalışırsanız yüksek emekli maaşı alırsınız.
  • Maaş bordrosunda gerçek maaş miktarına yer verilmesi emekli aylığının daha yüksek bir tutarda ödenmesiyle sonuçlanır.
  • Eğer bakmakla yükümlü olduğunuz kişilerin sayısı fazlaysa alacağınız emekli aylıkları daha buna oranla yüksek olur.
  • Çalışma hayatınızda işverenin yaptığı kanun dışı tutumlara karşı hizmet tespit davası açtıysanız yüksek bir emekli maaşı alabilirsiniz.
  • Sigorta kolunuzun ne olduğuna bağlı olarak alacağınız emekli maaşı farklı bir hesaplamaya sahip olabilir.
  • Prim gününüzü tamamladıktan sonra çalışmaya devam ederseniz yüksek bir emekli maaşı alırsınız.

Yüksek Emekli Maaşı Almak Hangi Kriterlere Bağlıdır?

Emekli olduktan sonra yüksek bir maaş almak isteyenlerin bazı kriterleri göz önünde bulundurması avantaj kazandırır. Bu kriterler yaş, sigortalı statüsü, çalışılan sektör, sigortalı olma tarihi, prim gün sayısı ve prim ödeme tutarı gibi faktörlerdir. Brüt maaş miktarı da emekli maaşı üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. Prime esas kazancının yüksek olması doğrudan emekli maaşı miktarını da arttırır. Sigortalı prim günü az olan kişiler yüksek bir brüt maaşa sahipse iyi bir emekli maaşı alabilir.

Yüksek Emekli Maaşı Almak İçin Emeklilik Başvurusu Ne Zaman Yapılmalı?

Yüksek emekli maaşından yararlanmak isteyen vatandaşların başvurularını enflasyon rakamlarının belirlenmesinden sonra yapması gerekir. Emekli olmak için dilekçe veren vatandaşların emeklilik maaşı hesaplaması, dilekçenin verildiği yılın ocak katsayısı ile brüt maaşı üzerinden yapılır. Yılın ikinci yarısında emeklilik dilekçesi veren vatandaşların hesaplaması ise temmuz enflasyonu ile sağlanır.

Emekli Maaşının Yüksek Hesaplanması İçin Nasıl Borçlanma Yapılır?

Emekli maaşını yükseltmek isteyen vatandaşlar borçlanma yoluna gidebilir. Böyle bir senaryoda emekli maaşının yükselmesi için borçlanma tutarının tavan miktardan ödenmesi şarttır. Bu sayede alınacak olan emekli maaşının miktarı da yükselir. Borçlanma yapılan tarih 2000 yılından öncesine denk geliyorsa maaş daha fazla artış gösterir. Doğum, askerlik ve yurtdışı borçlanmaları bunlardan birkaçıdır.

Hangi Yaşta Emekli Olunursa Yüksek Emekli Maaşı Alınır?

Emeklilik maaşının yükselmesini sağlayan temel kriterlerden biri emekli olunan yaştır. Geç emekli olan vatandaşlar daha yüksek bir aylık alır. Geç emekli olan vatandaşlar çalıştıkları her yıl için maaşlarını yüzde 1 oranında arttırır. Bu yaş kadınlar için 50, erkekler için 55’tir. Örneğin 55 yaşında emekli olan bir kadın yüzde 5 oranında fazladan emekli maaşı alabilir.

Ayrıca bakınız: SGK Hizmet Dökümünü Kimler Görebilir?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu