Rehberler ve İpuçları

Sıfır Evde Tapu Masrafı Kime Ait?

Sıfır evde tapu masrafı %2 oranında alıcıya %2 oranında satıcıya aittir. Yani, tapu masrafı konusunda ev sıfır olsa da alıcı da satıcı da eşit derecede sorumludur. Bu yüzden sıfır bir ev satın alıyorsanız ve emlakçı gibi evin satışını gerçekleştiren kişiler, tüm masrafın yalnızca size ait olduğunu iddia ederse bunu asla kabul etmemelisiniz.

Tapu Masrafı Nasıl Ödenir?

Tapu masrafı ödemek için kullanılabilecek birden fazla yöntem bulunur. İlk yöntem, size en yakın noterliğe giderek tapu masrafı gibi tapuya dair çeşitli ödemelerinizi elden yapmanızdır. Diğer ve daha kolay olan yöntem ise çeşitli bankaların ATM’lerini ya da mobil uygulamalarını kullanmaktır. Mobil uygulamalar üzerinden kolay bir şekilde ödeme işlemlerinizi saniyeler içerisinde gerçekleştirebilirsiniz.

Tapu Masrafı Kredi Kartı ile Ödenir Mi?

Tapu Masrafı Kredi Kartı ile Ödenir Mi

Tapu masrafının kredi kartı ile ödenmesi mümkündür. Bunun için mobil ödeme esnasında ya da ATM üzerinden işlemlerinizi gerçekleştirirken banka hesabınız yerine söz konusu olan kredi kartınızı seçmeniz gerekir. Buna ek olarak noter üzerinden yapacağınız ödemeye işlemlerinde de pos cihazı ile kredi kartı kullanabilirsiniz.

Sıfır Evde Tapu Masrafı Yüzde Kaç?

Tapu masrafı yüzdelik değeri, yasal olarak alıcıya %2’ye satıcıya %2 değerindedir. Sıfır olmayan evlerde bu değer haricinde %4’lük değer tarafların anlaşması sonucunda farklı biçimlerde bölünebilir. Ancak, anlaşmaya varılamazsa %2’ye %2 oranı uygulanır.

Tapu Masrafı Ne Kadar?

Tapu masrafı, tapuda belirtilmiş olan satış değerinin %4’ü değerindedir. Örnek olarak 100.000 TL değerindeki bir taşınmaz mülkün tapu masrafı 4.000 TL değerindedir. Buna ek olarak, tapu masrafı haricinde de bazı döner sermaye masrafları bulunmaktadır. Bu döner sermaye masrafları, anlaşma durumuna göre satıcı ya da alıcı tarafından belirli yüzdeler ile ödenebilir. Döner sermaye masrafları 2023 yılı için 590 TL olarak belirlenmiştir.

2 Milyonluk Evin Tapu Masrafı Ne Kadar?

2 Milyonluk evin tapu masrafı, 80.000 TL değerindedir. Bu masraf, yasaya göre yarı yarıya yani 40.000 TL’si alıcıya, 40.000 TL’si ise satıcıya aittir. Buna ek olarak bazı alıcılar ve satıcılar aralarında çeşitli anlaşmalar yaparak bu masrafı tek bir tarafın ödemesini de sağlayabilirler.

Arsa Tapu Masrafı Ne Kadar?

Arsa tapu masrafı da tıpkı ev tapu masrafı ile aynı şekilde hesaplanır. Yani, arsa tapu masrafı, satış sözleşmesinde belirlenen satış değerinin %4’ü kadardır. Örnek olarak 1 milyonluk bir arsanın tapu masrafı 40.000 TL değerindedir. Bu masraf, yasaya göre anlaşma durumu söz konusu değilse alıcı ve satıcı tarafından ortaklaşa şekilde ödenmesi gereken bir masraftır. Yani, söz konusu örnekte satış sözleşmesinde tapu masrafının nasıl ödeneceğine dair bir maddeye yer verilmemişse alıcı 20.000 TL, satıcı da 20.000 TL tapu masrafı ödemelidir.

Tapu Randevusu Nasıl Alınır?

Tapu Randevusu Nasıl Alınır

Tapu randevusu almak oldukça kolaydır. Tapu randevu işlemleri, https://randevu.tkgm.gov.tr/tr/Appointment/eAppointmentStart linki üzerinden dakikalar içerisinde gerçekleştirilebilir. Öncelikle sayfada bulunan yeni randevu al butonuna tıklamanız gerekir. Yeni randevu al butonuna tıkladıktan sonra kullanıcı sözleşmesini kabul edip, güvenlik kodunu girip ve duruma göre T.C vatandaşı ya da yabancı kişi seçeneğini seçerek devam edebilirsiniz. Sonrasında önünüze gelen sayfada sırasıyla kimlik bilgilerinizi, iletişim bilgilerinizi, müdürlük seçimlerinizi ve randevu almak istediğiniz tarihi belirtmeniz gerekir.

e-Devlet Tapu Masrafı Sorgulama Nasıl Yapılır?

e-Devlet tapu masrafı sorgulama işlemleri için https://www.turkiye.gov.tr/tapu-bilgileri-sorgulama linkini kullanabilirsiniz. Linki tıkladıktan sonra önünüze gelen sayfada e-Devlet şifrenizi ve Türkiye Cumhuriyeti kimlik numaranızı girerek tapu masrafı sorgulama gibi çeşitli işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

Ayrıca Bakınız: İŞKUR Kayıt Belgesi Nasıl Alınır? İnternetten İŞKUR Kayıt Belgesi İndirme

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu