Rehberler ve İpuçları

Sigorta Girişine Nasıl Bakılır?

Sigorta girişine bakmak için e-Devlet sistemine giriş yapılmalıdır. E-Devlet sistemi üzerinden sigortanızın yapılıp yapılmadığını anlayabilirsiniz. Sigorta girişine bakmak, aylık prim ödemelerinin takip edilmesi açısından faydalıdır.

İşverenlerin sigortasız olarak personel çalıştırması yasaktır. Bu nedenle tüm çalışanların işe girer girmez sigortası yapılmalıdır. Sigortanın yapılmaması durumunda işverene idari para cezası verilir.

Sigortası ödenmeyen çalışanlar, Sosyal Güvenlik Kurumuna müracaat edebilir. Bu sayede geriye dönük hakların alınması mümkün olur. Sigorta girişine bakmak için e-Devlet şifrenizi kullanmalısınız. E-Devlet şifresinin yanı sıra mobil imza ve e-imza kullanılarak da sisteme giriş yapılabilir.

Sigorta Girişimin Yapılıp Yapılmadığını Nasıl Anlarım?

Sigorta girişinin yapılıp yapılmadığını anlamak için turkiye.gov.tr adresinden sorgulama yapılmalıdır. Yapılacak sorgulama neticesinde sigorta bilgilerine erişilir. Sigorta girişleri, kamu ve özel sektör işverenleri tarafından yapılır. Kendi adına çalışanlar da bildirimlerini kendileri yapar.

4a kapsamında çalışanlar, özel sektör çalışanlarıdır. 4b kapsamında olanlar, kendi adına ve bağımsız çalışanlar olarak belirtilir. 4c ise kamu kurumlarında çalışanlardır. E-Devlet sisteminde bu sınıflandırmaya göre sorgulama yapmalısınız.

Sorgulama neticesinde aylık olarak yapılan prim ödemeleri görüntülenir. Aynı zamanda işe giriş ve çıkış bilgilerine de e-Devlet üzerinden erişilebilir. İşe giriş ve çıkış belgelerini alarak ilgili kurumlara teslim edebilirsiniz.

E-Devlet’ten Sigorta Girişine Bakılır mı?

E-Devlet’ten sigorta girişine bakmak için turkiye.gov.tr adresine girmek gerekir. Buradan “Giriş Yap” yazan alana tıklanır.

Gelen ekranda ilk olarak T.C. kimlik numarası belirtilen alana yazılmalıdır.

Kimlik numarasından sonra belirtilen alana e-Devlet şifresi yazılır.

Tüm bilgiler yazıldıktan sonra “Giriş yap” yazan alana tıklanmalıdır.

Sigorta girişine bakmak için E-Devlet sistemine giriş yapıldıktan sonra “Çalışma Hayatım” yazan kısma tıklanır.

“Çalışan” yazan alandan işlemler sürdürülmelidir.

“4A işe giriş çıkış bildirgesi” yazan kısımdan mevcut iş ve önceki çalışılan yerler hakkında bilgilere ulaşılır.

Gelen ekranda işe giriş tarihi, işten çıkış tarihi, iş yeri unvanı, sicil numarası gösterilir.

İşe giriş belgesi ya da çıkış belgesi almak için “Belge oluştur” yazan kısma tıklamak gerekir.

Prim ödemelerini görüntülemek için “4A tescil bilgileriniz” yazan alana tıklamalısınız.

“Detaylı bilgi” yazan alana tıkladığınızda prim ödemelerini görüntüleyebilirsiniz.

Sigorta Girişi Ne Zaman E-Devlet’te Görünür?

Sigorta girişinin e-Devlet’te görünme zamanı en geç takip eden ayın 26’sıdır. Sigorta girişi hemen e-Devlet’te görünmeyebilir. Sigortanızın yapılıp yapılmadığını anlamak için Sosyal Güvenlik Kurumuna da müracaat edebilirsiniz.

E-Devlet’te sigorta girişinin görünmemesi halinde Alo 170’i arayarak bilgi almanız mümkündür. Kimlik bilgilerinizi paylaşarak sigorta girişine ilişkin detayları öğrenebilirsiniz. Sigorta girişi yapılmayanlar da Alo 170 üzerinden şikâyet oluşturabilir.

Sosyal Güvenlik Kurumu, yapılan şikâyetler üzerine denetimler gerçekleştirir. Personellerin sigortalı olarak çalışıp çalışmadığı tespit edilir. Bu sayede kayıt dışı çalışmanın önüne geçilir.

T.C. İle Sigorta Girişine Bakılır mı?

T.C. ile sigorta girişine bakmak için e-Devlet sistemine girilmelidir. E-Devlet’e girerken e-Devlet şifresi de kullanılır. E-Devlet şifresini bilmeyenler, mobil imza ve e-imza gibi yöntemlerle sisteme giriş yapabilir.

Sigortalı olarak çalışanlar pek çok haktan yararlanabilir. İş kazası, hastalık ya da meslek hastalığı neticesinde çalışanlara geçici iş göremezlik ödeneği verilir. Bunun yanı sıra yaşlılık ve ölüm aylığı da sigortalılara sunulan haklar arasındadır.

Yasal olarak sunulan haklardan yararlanmak isteyenler, sigortalı olarak çalışmalıdır. İşverenler, işe girdiği gün yanlarında çalışan kişileri bildirmelidir.

Kendi hesabına çalışanlar ise kendini bildirmekle yükümlüdür. Kendi hesabına çalışanların vergi mükellefiyeti başlayınca sigortalılığı da başlar. Sigorta girişine bakmak için gerekli işlemler e-Devlet sistemi üzerinden yapılır.

Ayrıca bakınız: İş Çıkış Nedeni Nereden Öğrenilir?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu