Rehberler ve İpuçları

Sigortasız Kaçak İşçi Çalıştırmanın Cezası Ne Kadar?

Sigortasız kaçak işçi çalıştırma cezası işyerinin hangi durumlarda işçiyi çalıştırdığına bağlı olarak değişiklik gösterir. Kanunlara göre sigortasız işçi çalıştırmak yasaktır. Sigortasız kaçak işçi çalıştırdığı tespit edilen iş ve işyerlerine para cezası uygulanır. Sigortasız kaçak işçi çalıştırdığı tespit edilen iş ve işyerlerine verilen para cezaları şu şekildedir:

  • İş başlama vergisinin verilmemesi 10.008 TL,
  • SGK beyannamesinin verilmemesi 10.008 TL,
  • 1 ay sigortasız çalıştırılması 20.516 TL para cezası ödenmesini gerektirir.

Söz konusu para cezaları sigortasız olarak çalıştırılan 1 kaçak işçi için geçerlidir. Birden fazla kaçak işçi çalıştırdığı tespit edilen iş ve işyerlerinin daha yüklü para cezaları ödemesine karar verilir. Ceza alan iş alanlarına herhangi bir indirim yapılmaz. Bu durumda işverenin kasıtlı ya da kasıtsız olarak sigorta yapmadığının bir önemi yoktur. Prosedürlerin ihlal edilmesi cezayı gerektirir.

Sigortasız Kaçak İşçi Çalıştırıldığı Nasıl Anlaşılır?

Sigortasız Kaçak İşçi Çalıştırıldığı Nasıl Anlaşılır

Kaçak işçi çalıştırıldığının anlaşılması işe giriş bildirgesinin verilmemesinden görülebilir. Özellikle işsizlik arttığı için bazı işyerleri daha ucuza sigortasız kaçak işçi çalıştırma teklifi sunar. Kanunen suç olan bu durum çalışma ve güvenlik ile ilgili haklarının ihlâl edilmesi demektir.

Kaçak İşçi Çalıştırma İhbarı Nasıl Yapılır?

Kaçak işçi çalıştırmanın ihbarı için ilgili resmî kurumlarla iletişime geçmek gerekir. Sigortasız işçi çalıştırdığı tespit edilen işyerleri hakkında bir avukat bürosu ile de irtibat kurulabilir. Kaçak işçi ihbarı yapmak için aşağıda bulunan yöntemler uygulanabilir:

  • ALO 170 Çalışma Hayatı İletişim Merkezi’ni arayarak sigortasız kaçak işçileri ihbar etmek mümkündür. İletişim merkezi 7/24 hizmet verir. İhbar edenlerin kimliği gizli tutulduğu için ilgili işyeri ile paylaşılmaz.
  • Sosyal Güvenlik Kurumu’na giderek fiziksel olarak ihbarda bulunmak için dilekçe yazılması gerekir. Dilekçe üzerinde kaçak işçi çalıştıran işyerinin adı, adresi ve iletişim bilgileri net bir şekilde belirtilmelidir.

Kaçak İşçi Cezasının Zaman Aşımı Nedir?

Kaçak işçi cezasında zaman aşımı işyerinin son 5 yılını kapsar. Kaçak işçi çalıştırdığı tespit edilen işyeri ile ilgili veriler Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından incelenir. İnceleme kapsamında son 5 yıla dair tüm belgelere ulaşım sağlanır. Sosyal Güvenlik Kurumu ihbar edilen işyeri hakkında geriye dönük istihdam dışı işçi çalıştırma konusunda inceleme yapma yetkisine sahiptir. Yapılan incelemeler sonucunda kaçak işçi çalıştırdığı tespit edilen iş ve işyerlerine cezai işlem uygulanır.

Kaçak İşçiler Tazminat Davası Açabilir Mi?

Kaçak işçilerin tazminat davası açması zor bir durumdur. İşten çıkarılan sigortasız kaçak işçiler kıdem tazminatı almak için resmi bir dayanağa sahip olmaz. Bazı işyerlerinin kar oranını arttırmak için kaçak işçi çalıştırması kanunen suç olsa da bu şartlarda çalışmayı kabul eden işçinin sonrasında tazminat talep etmesi zordur. Bu nedenle sigortasız işçi çalıştırmayı teklif eden işyerlerinin ihbar edilmesi işçi haklarının sağlanması açısından önem taşır.

Sigortasız İşçiler Bunu Nasıl İspat Edebilir?

Sigortasız İşçiler Bunu Nasıl İspat Edebilir

Sigortasız işçilerin bunu ispat etmesi için ihbar kanallarını kullanması gerekir. ALO 170 Çalışma Hayatı İletişim Merkezi ya da Sosyal Güvenlik Kurumu’na yapılan ihbarlar sonucu işyerine denetleme ekibi gönderilir. Yapılan denetlemeler sonucunda sigortasız kaçak işçi çalıştırdığı tespit edilen işyerlerine para cezası uygulanır. Sigortasız işçilerin durum hakkında bir hukukçuya danışması sağlıklı sonuç almasını sağlar.

Sigortasız İşçi Çalıştırma Cezasında Faktörler Nelerdir?

Sigortasız işçi çalıştırma cezasının faktörleri işe başlama ya da işten ayrılma gibi durumların bildirilmemesidir. SGK beyannamesi verilmeyen ya da geç verilen işçiler için de cezai işlem yapılır. Kaçak işçi sayısı ve kaçak işçilerin çalıştığı toplam süre de ceza üzerinde etkilidir.

Ayrıca Bakınız: İngiltere’de Doğum Yapmanın Avantajları Nelerdir?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu