Rehberler ve İpuçları

Süt Parası Yatmadı, Ne Yapmalıyım?

‘Süt parası yatmadı’ içerikli sorgulamalara arama motorlarında sık sık rastlanılır. Bu hizmetten yararlanma hakkına sahip olan birçok kişi ödemenin kendilerine ulaşmaması durumunda ne yapmaları gerektiğini merak eder. Peki, süt parası nedir, kimlere verilir? Süt parası yatmazsa ne yapılması gerekir? İşte detaylar…

Devlet, birçok kurumu aracılığı ile vatandaşlarına çeşitli alanlarda destek olur. İhtiyaç sahipleri için özellikle Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın devrede olduğu bilinirken sigortalı olma/ olmama gibi durumlar için Sosyal Güvenlik Kurumu devreye girer. Bu kapsamda Sosyal Güvenlik Kurumu’nun da sigortalılara hatta sigortalıların yakınlarına, birçok başlık altında süresiz/ belirli süreli-/ tek seferlik olacak şekilde ödemeler gerçekleştirdiği bilinir.

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından finanse edilen destek modellerinden biri de emzirme ödeneğidir. Emzirme ödeneği için belirlenmiş olan şartları sağlayanlar kurumdan nakit olarak destek alabilir. Ancak bazı durumlarda emzirme ödeneğinin yatırılmaması gibi sorunlar ile de karşılaşılabilir. Peki, ‘Süt parası yatmadı’ diyen bir kişinin ne yapması gerekir? Süt parası nedir, kimlere verilir? İşte detaylar…

SÜT PARASI NEDİR?

‘Emzirme ödeneği’ olarak bilinen ancak birçok kişi tarafından ‘süt parası’ olarak da dile getirilen bu uygulama, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yürütülmektedir. Doğum yapan sigortalı kadına, kadının sigortası yok ise sigortalı olan eşine emzirme ödeneği kapsamında ödeme yapılır.

SÜT PARASI KİMLERE VERİLİR?

Süt parası uygulamasından yararlanılabilmesi için sigortalı olmak yetmez. Sosyal Güvenlik Kurumu, her sigortalıya emzirme ödeneği hizmetinden yararlanma hakkı tanımaz. Bu ödenekten yararlanmak isteyen kişilerin veyahut da eşlerinin 4A’lı ya da 4B’li olmaları gerekir. Kamu görevlisi olan (4C’li) kişilere, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu gereğince SGK tarafından değil bağlı bulundukları kurum tarafından süt parası ödemesi gerçekleştirilir.

SÜT PARASI ŞARTLARI NELERDİR?

Doğum yapan sigortalı kadına veyahut da sigortalı olan eşine süt parasının ödenebilmesi için Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından belirlenmiş olan şartların sağlanması gerekir. Bu şartlar genel çerçevede şu şekilde sıralanabilir:

  • 4A’lılar (hizmet akdine tabi) için doğumdan önceki 12 ay içinde en az 120 günlük kısa vadeli sigorta kolları priminin bildirilmiş olması,
  • 4B’liler (kendi hesabına çalışan) için doğumdan önceki 12 ay içinde en az 120 günlük kısa vadeli sigorta kolları priminin yatırılmış olması ve Genel Sağlık Sigortası (GSS) primi de dahil olmak üzere prime ait her türlü borcun ödenmiş olması,
  • Doğumun canlı gerçekleşmiş olması.

Eğer kişi emzirme ödeneği almaya hak kazanmış ancak sonrasında sigortalı olma durumu sona ermişse o tarihten itibaren 300 gün içerisinde çocuk dünyaya gelirse kadın veyahut da erkek analık sigortasından yararlanabilecektir. Doğumun gerçekleşme tarihinden önceki 15 ay içerisinde en az 120 günlük prim ödemesinin yapılmış olması durumunda süt parası o kişilere ulaştırılır.

SÜT PARASI NE KADAR 2024?

Sosyal Güvenlik Kurumu süt parası hizmetini dünyaya gelen ve doğum anında yaşayan çocuklar için vermektedir. İlgili tutar doğum tarihinde geçerli olan ve Kurum Yönetim Kurulu tarafından belirlenip bakanlık tarafından onaylanan düzeyde hesaplara aktarılır. 2020 yılında 202 TL, 2021 yılında 232 TL, 2022 yılında 316 TL, 2023 yılında ise 520 TL olarak ödenen süt parası, bu yıl 857 TL olarak hak sahiplerine ödenmektedir.

SÜT PARASI GERİYE DÖNÜK ALINABİLİR Mİ?

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yapılan resmi açıklamaya göre süt parası hizmeti, doğumun ardından 5 yıllık süre boyunca başvurulara açıktır. 5 yılı geçen doğumlar için süt parası talep edilemez.

SÜT PARASI BAŞVURUSU NASIL VE NEREDEN YAPILIR?

Daha önceki dönemlerde süt parasından yararlanmak isteyen kişilerin Sosyal Güvenlik Kurumu’na (memur ise çalıştığı kuruma) dilekçe vermeleri gerekiyordu. Ancak bu şart kaldırıldı. Kurum, doğum raporunun sisteme düşmesini takiben süt parası ödemesini gerçekleştirmektedir.

SÜT PARASI YATMAZSA NEREYİ ARAMAK GEREKİR?

Süt parası şartların sağlanmış olmasına rağmen yatırılmadıysa sistemde birtakım aksaklıklar yaşanmış olabilir. Normal şartlarda raporun sisteme düşmesini takiben en kısa sürede ödemenin gerçekleştirilmesi gerekir. Eğer uzun süre geçmesine rağmen ödeme yatırılmadı ise bakanlığın ‘Alo 144’ hattı üzerinden yetkililer ile iletişime geçilebilir. Ayrıca bağlı bulunulan SGK Müdürlüğü ile de irtibat kurulabilir.

Ayrıca bakınız: Dul Maaşı Kesilir Mi, Ne Zaman Kesilir? Şartları

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu