Aile ve Ebeveynlik

Sütümün Yetmediğini Nasıl Anlarım?

‘Sütümün yetmediğini nasıl anlarım?’ sorusuna, özellikle ilk kez anne olan ve bu konu ile ilgili herhangi bir tecrübesi bulunmayan kadınlar tarafından sık sık yanıt aranmaktadır. İlk zamanlarda bebeğinin her ağlamasını açlığa bağlayan anneler, arama motorlarında ‘Sütümün yetmediğini nasıl anlarım?’ sorusunu sorgulamaktalardır. Bizler de bu içeriğimizde bebekleri için endişelenen o anneler için konu ile ilgili detaylı bilgilendirmelerde bulunduk.

Anne sütünün mucizevi bir içeriğe sahip olduğu bilinmektedir. Henüz annesinin karnından ayrılmış olan bebeklerin gelişimlerini destekleyen süt, aynı zamanda bağışıklık sisteminin de güçlenmesine destek olmaktadır.

Besleyici olmasının yanı sıra anne ile bebek arasındaki duygusal gelişime de büyük katkılar sunan anne sütü, arama motorlarına sık sık konu olmaktadır. Birçok anne ve anne adayı, sütünün yetip yetmediği ile ilgili git- gel yaşamaktadır. Peki, anne sütünün bebek için yeterli olup olmadığı nasıl anlaşılır? Anne sütünü artırmak için neler yapmak gerekir? İşte konuya dair tüm merak edilenler…

ANNE SÜTÜNÜN BEBEĞE YETİP YETMEDİĞİ NASIL ANLAŞILIR?

Emziren annelerin en çok merak ettikleri konuların başında, sütün yetip yetmediği gelmektedir. Bebeğini en iyi şekilde beslemek isteyen anne, sütünün yavrusu için yeterli olup olmadığını, takviye bir besine ihtiyaç duyulması gerekip gerekmediğini merek eder.

Öncelikle doktorların tavsiyelerine göre bebeklere ilk 6 aylık süreçlerinde yalnızca anne sütü verilmelidir. Anne sütü haricinde tek bir damla suya dahi ihtiyaç duymayan bebekler, gelişimleri için gereken tüm besin değerlerini annelerinin sütlerinden alabilirler. Ancak bazı durumlarda annenin sütü bebeği doyuracak kadar fazla olmayabilir. Bu gibi durumlarda doktorun da önerisi ile mama takviyeleri yapılabilir. Burada önemli olan tek nokta, doktor gözlemi ve tavsiyesidir. Bu neden ile hekim kararı olmadan ‘sütüm yetmiyor, mama vereyim’ dememek gerekir.

Bir bebek günde 6 veyahut da 8 kez idrar yapıyor ve idrarının rengi renksizse, bu anne sütünün bebek için yeterli olduğunu gösterir. Ayrıca günde 3 veyahut da 4 kez soluk renkli kaka yapıyor ise bu da anne sütünün son derece yeterli olduğuna işarettir. Ayrıca bebek düzenli olarak kilo alıyor ise bu da süt dışında herhangi bir takviyeye ihtiyaç duymadığını gösterir.

ANNE SÜTÜNÜ ARTIRAN BESİNLER

Anne sütünü artırıcı özellikte olan birçok besin bulunmaktadır. Ancak o besinlere geçmeden önce emzirme sürecinde su tüketiminin son derece önemli olduğunu hatırlatmakta fayda vardır. Sırf süt olsun diye faydasız şeyler tüketilmemeli, bunun yerine sıvı tüketim miktarı artırılmalıdır.

Anne sütünü artıran besin gruplarının başında yeşil yapraklı sebzeler gelir. Ayrıca kırmızı et ve yumurta da süt oluşumunu destekler. Kimyon, kuru üzüm gibi besinlerin de anne sütünü artırıcı özelliklerde oldukları bilinmektedir.

SÜT SAĞMAK SÜT MİKTARINI ARTIRIR MI?

Sütü fazla gelen ve bu neden ile de meme bölgelerinde ağrı süt birikmesine bağlı olarak ağrı hisseden birçok anne, göğüs pompalarından destek alır. Anne sütü buzdolabında ve buzlukta bekletilmeye müsait bir formda olduğu için sağılan sütler sonrasında kullanılmak üzere kaldırılabilir.

Sütünün az geldiğini söyleyen anneler de göğüs pompası kullanımı ile ilgili sık sık sorgulamalarda bulunurlar. Uzmanların söylediklerine göre pompa süt kanallarını harekete geçirdiği için süt oluşumunu hızlandırabilir.

ANNE SÜTÜNE NE KADAR SÜRE DEVAM EDİLMELİ?

Anne sütü bebeğin ilk 6 ayında temel ve tek besin olmalıdır. Bebeğin gelişimine ve doktorun tavsiyesine bağlı olarak 6 aydan sonra ek gıdaya başlanılabilir. Bebeğin süt alımının kısıtlanma süresi ile ilgili ise herhangi bir kural yoktur. Genel olarak 2 yaş civarında bebeğin sütten kesilmesi uygun bulunur.

Ayrıca bakınız: Çocuğum Yemek Yemiyor, Ne Yapmalıyım?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu