Sağlık ve Wellness

Takıntı Hastalığı İlaçsız Nasıl Tedavi Edilir? Takıntı Hastalığının Tedavisi

Takıntı hastalığı ilaçsız tedavisi, psikolog eşliğinde yapılacak psikoterapiler ile mümkün olabilir. Takıntı hastalığı çok önemli bir problemdir. Takıntılı olan kişi, günlük aktivitelerini yerine getiremeyecek ve fiziksel sağlığını bile tehlikeye sokacak kadar kötü duruma düşebilir. Bu yüzden bu hastalığın tedavi edilmesi önemlidir. Takıntı, tıbbi adı ile çoğu vakada obsesif komplusif bozukluk olarak geçer ve bu hastalığın ortadan kalkması için ilaç yöntemi haricinde kullanılacak yöntem psikoterapi seanslarıdır. Takıntı hastalığına sahipseniz mutlaka bir psikolog ile görüşmeniz gerekir.

Takıntı Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Takıntı Hastalığı Belirtileri

Takıntı hastalığı belirtileri, kişiden kişiye göre değişiklik gösterebilir. Fiziksel hastalıklarda bile semptomların ortaya çıkışı kişiler arasında değişiklik gösterirken çoklu nedenlerden kaynaklanan psikolojik hastalıklarda görülen değişiklik daha büyüktür. Ancak, genel olarak takıntı hastalığı belirtileri şunlardır:

  • Herhangi olumlu ya da olumsuz olayı kabul etmekte zorlanma
  • Bir konu hakkında düşünürken uzun süreler boyunca günlük aktiviteleri bile yerine getirememe
  • Uyku ihtiyacı hissedildiği halde uyuyamama
  • İnsanlara, zararlı maddelere ya da eşyalara karşı fazla bağımlı olma
  • Çevreye ya da benliğe yönelik zarar verici düşünceler

Takıntı Örnekleri Nelerdir?

Takıntı örnekleri denildiği zaman akıllara gelebilecek yüzbinlerce örnek bulunur. Takıntı hastalığının farklı alanlarda ortaya çıkması mümkündür. Örnek olarak bir kişinin ayrıldığı sevgilisinin ardından sağlıksız bir şekilde uzun süre boyunca gitmesi ve o insana ya da kendine yönelik zarar verme eğiliminde olması bir takıntı örneğidir. Bir diğer takıntı örneği ise ülkemiz de dahil olmak üzere dünya genelinde görülen temizlik takıntısıdır. Bu örnekler bu şekilde çoğaltılabilir.

Takıntı Hastalığı Testi Nedir?

Takıntı hastalığı testi için sabit sorular bulunmaz. Psikolog, hastanın durumuna göre soruları farklı şekillerde değiştirebilir. Örnek olarak takıntı türlerine yönelik bir testin soruları şu şekildedir:

  • Diğer insanların ya da hayvanların temas ettiği bir eşya ile temas etmekten her zaman kaçınır mısınız?
  • Hayatınızdan çıkan insanların gidişini kabullenmekte zorlanır mısınız ve bu gidişi engellemek için kendinize ya da karşı tarafa zarar veren hareketlerde bulunur musunuz?
  • Uykunuz olduğu halde düşünmekten uyuyamadığınız geceler var mıdır?
  • Kendinizi değersiz görerek kendinize zorbalık yapar mısınız?
  • Tikleriniz var mı? (Limon tiki, şeftali tiki ve jest/mimik tikleri gibi)

Birine Takıntılı Olmak Nedir?

Birine Takıntılı Olmak Nedir

Birine takıntılı olmak, genellikle borderline gibi kişinin oldukça zor durumlara düşebileceği kişilik bozukluklarında görülen bir durumdur. Birine takıntılı olmak denildiği zaman akıllara yalnızca romantik anlamda birine takıntılı olmak gelse de durum böyle değildir. Bazı insanlar, arkadaşlarına, beraber çalıştığı insanlara ve hatta yüzünü bir kere gördükleri insanlara bile romantik olmayan açılardan takıntılı olabilirler. Bu durumun sebepleri, kişinin güncel yaşamının ya da çocukluğu gibi geçmiş yaşamının altına yatıyor olabilir. Bu durum, tedavi edilmezse hem kişinin kendisine hem de çevresine zarar verecek seviyelere gelebilir.

Düşünce Takıntısı Nasıl Geçer?

Düşünce takıntısı genellikle kişinin herhangi bir olay ya da başka bir kişi üzerinden sahip olduğu düşünceleri aklından atamaması ile başlar. Bu düşünme durumu, kişinin uyuyamaması gibi hem psikolojik hem de fiziksel sağlığını etkileyebilecek kadar büyük problemlere yol açabilir. Düşünce takıntısı da dahil olmak üzere herhangi bir takıntıyı geçirmek için psikoloğa gitmek en iyi seçenektir. Düşünce takıntısını geçirmek için başlıca öneriler şunlardır:

  • Olabildiğince meşgul olmak, düşüncelerden uzaklaşmanıza yardımcı olabilir. Ancak, bu meşguliyet fiziksel ya da psikolojik sağlığınızı etkilememelidir.
  • Sosyalleşmek takıntılı düşüncelerden uzaklaşıp keyifli vakit geçirmeyi sağlayabilir.
  • En önemlisi takıntı hastalığını kabul ederek psikoloğa gitmenizdir.

Ayrıca Bakınız: Böbrek Taşı İdrar Tahlilinde Nasıl Anlaşılır?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu