Rehberler ve İpuçları

Temel Fatura İptali Nasıl Yapılır?

Temel fatura, Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından kısa süre önce hayata geçirilen bir uygulamadır. Fatura yerine geçen elektronik bir fatura uygulaması olarak tanımlanabilir. Kağıt faturalar ile aynı hukuki niteliği taşımaktadır.

Temel fatura senaryosunda yer alan e – faturanın iptal işlemleri için e – fatura iptal portalı üzerinden işlem yapılması gerekiyor. Temel e – fatura iptali için talepte bulunduktan sonra fatura numarası ve fatura bilgileri eksiksiz bir şekilde yazılmalıdır. Ardından kendinize ait mali mühür ile imzalamanız gerekiyor. Belirlenen adımları takip ederek fatura iptalinde kolayca bulunmak mümkündür.

Temel Fatura Nedir?

Temel e –fatura, GİB tarafından uygulamaya alınan ve kağıt faturalar ile aynı hukuki geçerliliklere sahip bir elektronik fatura uygulamasıdır. Dijitalleşme ile beraber hayatımıza giren e – fatura uygulamaları birçok yönden avantaj sağlamaktadır. E – fatura uygulaması sadede mükelleflerden ki tarafın da söz konusu uygulamaya sahip olması durumunda kullanılmaktadır. E – fatura düzenlemesi yapan mükellefler, tüm alanları doğru ve eksiksiz bir şekilde doldurmalı ve kaydetmelidir.

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından gönderilen her e – fatura kontrol edilmektedir. Tıpkı kağıt faturalarda olduğu gibi hukuki geçerliliklere de sahip olması nedeniyle temel fatura düzenlenirken de resmi olması ve hukuka uygun olmasına dikkat edilmesi gerekecektir. Aksi halde çeşitli yaptırımlar uygulanabilir.

Temel e – Fatura İptal Edilebilir Mi?

Temel e – Fatura İptal Edilebilir Mi

Temel e – fatura iptali için basit birkaç adımın takip edilmesi gerekiyor. Karmaşık gibi görünse de bu süreç oldukça kolay şekilde işlemektedir. Türk Ticaret Kanunu ilgili maddesinde yer alan düzenlemeye göre harici yollarla temel e – faturalara itiraz edilir. Yayınlanan e – Fatura İptal Portalı üzerinden e – fatura sistemi aracılığıyla gerçekleşen iptal işlemleri tamamlanabilir.

Söz konusu işlemler sayesinde faturayı gönderene ret yanıtı iletilerek iptali, e – imza ile mühürlenerek karşı tarafa gönderilir. Mali mühürle gönderilen e – fatura iptali ise yapılamaz.

Temel Faturayı Kim İptal Eder?

Temel e – faturalar, gönderen kişi tarafından iptal edilmez. E – fatura sadece faturanın gönderildiği kurum tarafından ve belirlenen süreler içinde iptal edilmektedir. Bu süre ise e – fatura iptali için 7 gün olarak belirlenmiştir. 7 gün içinde iptal işlemleri yapılabilmektedir.

Temel fatura senaryosuna göre hazırlanan faturanın iptali için söz konusu fatıranın ‘’e – Fatura İptal Portalından’’ iptal edilmesi için faturayı düzenleyen kişinin yani satıcının iptal talebinde bulunması gerekiyor.

İptal talebinin onay verilmesinin ardından e – fatura uygulaması üzerinden ‘’ret’’ yanıtı değerlendirilir ve sistem içi itiraz mekanizması olarak kabul edilir. Temel fatura senaryosu ile düzenlenen faturalar için mükellefler hariç olacak şekilde itiraz yıllarını iptal işlemini gerçekleştirebilmektedir.

Temel Fatura Reddi Nasıl Yapılır?

Temel e – fatura senaryosunda reddetme işlemleri basit birkaç işlem adımıyla tamamlanır. Alıcının faturayı sistem üzerinden reddetme şansı yoktur. Bu nedenle reddi istenen faturaya karşılık bir iade e – faturası oluşturulması ve tarafınıza iletilmesi gerekiyor. Söz konusu işlem her iki faturanın birbiri ile mahsuplaştırılması için yeterli olmaktadır.

Alıcı veya satıcı taraf, e – faturanın iptal işlemleri için portal üzerinden öncelikle fatura numarası ve toplam tutarını girmelidir. Söz konusu belgenin mali mühür ile imzalandıktan sonra karşı tarafa ‘’iptal talebi’’ olarak gönderilmesi gerekiyor. Karşı tarafında da onayına ihtiyaç duyulur. Alıcının talebi onaylaması ile e – fatura reddedilmiş olmaktadır.

Ayrıca Bakınız: Boşanma Davası İptal Nasıl Yapılır?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu