Sağlık ve Wellness

Uyuz Kremi Nasıl Kullanılır?

‘Uyuz kremi nasıl kullanılır?’ sorusunun yanıtı, artan uyuz vakalarının ardından merak edilmektedir. Uyuz kremi kullanımı, söz konusu olan ilacın içeriğine ve hastanın uyuzunun ne kadar ilerlediğine göre değişiklik gösterebilir. Uyuz ilaçları genellikle vücudun tamamına sürülen ilaçlardır. Bu durumun sebebi, uyuzun genellikle tüm vücuda yayılmasıdır. Öte yandan uyuz kremlerinin genellikle uzun süre boyunca deride kalması gerekir. Bu, oldukça inatçı bir sağlık problemi olan uyuzun iyileşebilmesi açısından çok önemlidir.

En Çok Kullanılan Uyuz Kremi Hangisidir?

En çok kullanılan uyuz kremi, Permetrin kremdir. Permetrin, içeriği sayesinde uyuzu etkili ve hızlı bir şekilde tedavi edebilen nadir ilaçlardan bir tanesidir. Permetrin krem, şu maddeleri içermektedir:

  • Permetrin
  • Setil alkol
  • Emulgin B1
  • Parafin likit
  • Propilen glikol
  • Nipagin
  • Nipasol
  • Sitrik asit
  • Butil hidroksitoluen
  • Deiyonize su

Permetrin krem, vücutta kafa hariç her bölgeye sürülmesi gereken bir kremdir. Kremi uygulamadan önce tüm vücudunuzu su ve sabun ile yıkayarak temizlemeniz gerekir. Ardından vücudunuzu kurulayarak uygulamaya başlamalısınız. Permetrin kremin cilt üstünde en az 8, en fazla 12 saat kalması gerekir. Bu süre dolduktan sonra tüm vücut tekrar temizlenmelidir.

Uyuz Tedavisi Zor Mu?

Uyuz tedavisinin zorluğu, birçok cilt hastalığına oranla daha fazladır. Uyuz, oldukça kolay yayılır ve yayıldıkça tedavi süreci zorlaşır. Ancak, uyuz tedavisinde erken tanı ve doktorun önerdiği ilaçların doğru bir şekilde kullanılması söz konusu olursa tedavi oldukça hızlı bir şekilde olumlu sonuçlanabilir.

Uyuz Kendiliğinden Geçer Mi?

Uyuzun kendiliğinden geçmesi mümkün değildir. Uyuzun geçebilmesi için sinir sisteminin aşırı derecede uyarılması gerekir. Aksi taktirde uyuz geçmez tam aksine vücutta her yere aşırı şekilde yayılır ve çevreye bulaşır. Bu yüzden uyuz tedavisinde geç kalmamak ve uyuzun çevredeki insan ya da hayvanlara bulaşmasını engellemek oldukça önemlidir.

Uyuz Neden Olur?

Uyuzun nedeni denildiği zaman akıllara gelen ilk şey, hijyen problemleridir. Halk arasında uyuz kapan kişilerin kirli olduğu şeklinde yanlış bir düşünce vardır. Ancak, bu düşüncenin herhangi bir bilimsel dayanağı bulunmamaktadır. Uyuz, bulaşma ile geçen bir cilt hastalığıdır. Bu yüzden uyuz olup olmadığını bilmeyecek kadar tanımadığınız insanlarla temastan kaçınmanız önemlidir.

Uyuz Nasıl Bulaşır?

Uyuzun bulaşma yolu denildiği zaman akıllara gelen ilk yol, cilt temasıdır. Uyuzlu bir insanın derisine temas ettiğiniz zaman uyuz kapmanız neredeyse kaçınılmazdır. Bu yüzden sanılanın aksine sadece cinsel temas gibi aşırı temas değil, selamlaşmak için el sıkmak gibi bir durum bile uyuz kapılmasına yol açabilir. Buna ek olarak ortak kıyafet ya da havlu kullanımı gibi çeşitli durumlarda da uyuz bulaşabilir. Bu yüzden kimseyle kıyafet ya da havlu gibi özel eşyalarınızı paylaşmamaya dikkat etmeniz gerekir.

Uyuz Belirtileri Nelerdir?

Uyuz belirtileri başlıca şunlardır:

  • Kaşıntı hissi (özellikle de genital ve parmak arası bölgeleri gibi bölgelerde)
  • Ciltte sivilceye benzeyen ama içi su dolu olan kabarcıkların çıkması
  • Geceleri vücutta ağrı ve rahatsızlık hissinin artması
  • Ciltte döküntülerin meydana gelmesi

Uyuza Ne İyi Gelir?

Uyuza iyi gelen şey, peremetin maddesidir. Bu madde sayesinde sinir sistemi aşırı derecede uyarılır ve uyuzla mücadele başlar. Buna ek olarak uyuz kaşıntısı için soğuk duş almak gibi yöntemler de işe yarayabilir. Ancak, soğuk duş ya da sirke banyosu yapmak gibi çözümler sadece semptomları hafifletmeye yöneliktir ve hastalığı tedavi etmez. Bu yüzden uyuzdan kurtulmak için mutlaka doktora danışarak uyuz konusunda etkili olan permetrin içeren ilaçları kullanmanız gerekir. Aksi taktirde uyuz hem size hem de çevrenizdekilere büyük zarar verecektir.

Ayrıca bakınız: Fucicort Krem Cilde Faydaları Nelerdir?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu