Seyahat ve Gezi

Victoria Şelalesi Hangi Ülkede?

Victoria Şelalesi, dünyanın en büyük şelalesi olarak kabul edilir. Aynı zamanda Mosi – oa Tunya adı ile anılan bu şelalenin anlamı ‘Gürleyen Duman’ olarak dilimize çevrilmektedir.

Dünyanın yedi harikasından biri olarak kabul edilen Victoria Şelalesi, UNESCO Dünya Doğa Mirası Listesi’nde yer almaktadır. Şelale, Victoria Falls Milli Parkı içeresinde yer alır ve hem yerli hem de yabancı turistlerin büyük ilgisin çeker. Dünyanın farklı lokasyonlarında dünya harikası olan şelaleyi görmek isteyenler, Zambiya’ya gitmektedir.

Victoria Şelalesi, dünyanın en görkemli şelalelerinden birisidir. Zambezi Nehri üzerinde yer alan bu şelale, Zambiya ve Zimbabve sınırları arasında yer almaktadır. Şelalenin yüksekliği 108 metre olurken, genişliği ise 1708 metredir. Bölgenin yağışlı olduğu dönemlerde Victoria Şelalesi’nden dakika beş milyon metreküp su akmaktadır. Tonga dilinde Mosi – oa – Tunya adı ile bilinen bu şelale, Gürleyen Duman olarak anılmaktadır.

Victoria Şelalesi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

UNESCO Dünya Doğa Mirası Listesi’nde yer alan bu şelalelin adını, İskoç kaşif David Livingstone vermiştir. 1855 yılında şelaleyi ziyaret eden kaşif, Kraliçe Victoria’nın anısına bu şelaleye Victoria Şelalesi adını vermiştir. Bu nedenle David Livingstone’a ait birçok heykel hem Zambiya hem de Zimbabve’de yer almaktadır.

Yerel Tonga halkının inanışına göre ise Zambezi Nehri Vadisi bir tanrı tarafından korunmaktadır. Bir balığın başına ve bir yılanın vücuduna sahip olarak tanımlanan Nyami Nyami ve karısının, Kariba Boğazı’nda yaşayan yer altı dünyasının tanrıçası ve tanrısı olduğuna inanılmaktadır.

Victoria Şelalesi’nin Bölümleri

Dünyaca ünlü Victoria Şelalesi toplamda sekiz bölümden oluşmaktadır. Bu bölümlerin isimleri şunlardır;

  • Eastern Cataract (Doğu Kataraktı)
  • Armchair Şelalesi
  • Gökkuşağı Şelalesi
  • Horsehoe Şelalesi
  • Livingstone Adası
  • Ana Şelale
  • Katarakt Adası
  • Şeytan Kataraktı

Şeytan Kataraktı ve Katarakt Adası Zimbabve’de yer almaktadır. Ana Şelale iki ülke tarafından paylaşılmaktadır. Livingstone Adası, Horseshoe Şelalesi, Gökkuşağı Şelalesi, Armchair Şelalesi ve Doğu Kataraktı ise Zambiya’da yer almaktadır. Şelalelerin büyük bir kısmı Zambiya’da yer alsa da yüzde yetmiş beşi Zimbabve’den, yüzde yirmi beşi ise Zambiya’dan görülmektedir.

Victoria Şelalesi’nde Gezilecek Yerler

Victoria Şelalesi’ni görmeye gidenler Victoria Falls Milli Parkı’na gitmek durumunda kalıyor. Nitekim şelale bu parkın içerisinde yer alıyor. Park içerisinde ziyaretçilerin yürüyüş yapabilmesi ve manzaranın tadını doyasıya çıkartabilmesi için yürüyüş yolları yer alıyor. Bu sayede muhteşem manzaraya farklı birçok noktadan bakılabiliyor.

Bölgenin en önemli yeri olan Victoria Falls Milli Parkı’nın kenarlarını yağmur ormanları çevreliyor. Özelikle suların seviyesinin yüksek olduğu zamanlarda, ziyaretçilerin gezilerini yağmurluk giymeden yapması imkansız bir hal alıyor.

Rafting

Macera ve adrenalin tutkunları, Victoria Şelalesi’ni ziyaret ettiğinde rafting yapma fırsatına da sahip olabiliyor. Düşük sezonda turlar şelalenin altından başlarken yüksek sezonda daha farklı bir başlangıç noktası belirleniyor.

Bungee Jumping

Şelale ziyaretlerinde yapılabilecek aktivitelerden birisi de bungee jumpingtir. Adrenalin dolu bu aktivite, Zimbabve ve Zambiya arsında yer alan Victoria Falls Köprüsü’nden atlanarak yapılıyor. Köprü üzerinden nehrin seviyesi ortalama olarak 11 metredir.

Zip-Line

Victoria Şelalesi’nde yapılabilecek bir diğer aktivite ise zip-line olarak karşımıza çıkıyor. Bu aktivite için bölgenin ünlü kafelerinden biri olan Lookout Cafe’nin yanında yer alan Wild Horizons ile Gorge Swing adı verilen yerlerden atlayış yapılabiliyor.

Helikopter Turu

Havadan kuş bakışı ile bu doğal güzelliğin tadını çıkartmak isteyenler mutlaka helikopter turlarına katılım sağlıyor. Tüm bu aksiyon dolu maceraların ardından Zambezi Milli Parkı gezisi de yapılarak, parkın içerisinde yer alan eşsiz doğal güzellikler ve bölgeye ait işletmeler ziyaret edilebilir.

Ayrıca bakınız: Los Santos Hangi Ülkede?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu