Sağlık ve Wellness

Vücutta Deprem Oluyor Hissi Neden Olur?

Vücuttaki deprem oluyor hissi tıpta vertigo olarak adlandırılır. Hastanın yaşadığı dönme hissi ile tüm hareket halüsinasyonları bu kavrama dahildir. Vertigonun en büyük belirtileri etraftaki cisimlerin dönmesi, boşlukta güvensiz hissetme ve yerin ayak altında kayması hissi olarak görülür. Vertigo hastası sürekli deprem oluyor hissi veren sanrılara kapılır.

Vertigo kendi başına bir hastalık değildir. Bu durumu tetikleyen başka hastalıkların habercisidir. Vertigo belirtisi gösteren hastalar için yapılması gereken ilk şey asıl hastalığı teşhis etmektir. Patolojinin kaynağı bulunduktan sonra tedavi yöntemine başlanır. Bu nedenle tanı kısmında hastanın iyi bir muayene sürecinden geçmesi önemlidir. Vücuttaki deprem hissi ciddi hastalıklara işaret ediyor olabilir.

Deprem Oluyor Hissi Vücudun Neresinden Kaynaklanır?

Deprem Oluyor Hissi Vücudun Neresinden Kaynaklanır

Deprem oluyor hissinin kaynağı vücut dengesini sağlayan unsurlardan birinin ortadan kalkması sonucu yaşanır. Vücudun dengesini sağlayan 3 temel bölüm bulunur. Vertigo hastaları bu bölümlerden birinin ya da birkaçının ortadan kalkması sonucu baş dönmesi yaşar. Tedaviye başlamak için sorunun kaynağı bulunmalıdır. Vücudun dengesini sağlayan bölümler şunlardır:

  • Labirent adı da verilen iç kulak bölgesi hareketin yönünü belirler. Hareketin dönüp dönmediği, ileri ya da geri, aşağı ya da yukarı ve hangi yana olacağı konusunda bir terazi gibi çalışır.
  • Gözlerin görevi günlük yaşam içinde hareketin yönünü belirlemektir.
  • Beyin omurilik ve kas sistemi vücudun dengesine yön verir. Eklem ve omurga bölgelerinde yer alan basınç reseptörleri aşağının neresi olduğunu belirler. Kas ve eklem bölgelerinde yer alan algılama reseptörleri hareket eden vücut bölgesini belirler. Beyin ve omurilik bölgeleri ise gelen uyarıları işleyerek sistemler arası koordinasyonu sağlar.

Hangi Hastalıklar Vertigoya Neden Olur?

Vertigoya neden olan hastalıklar vücutta baş dönmesi ve deprem oluyor hissi yaşatır. Vertigo kendi başına bir hastalık olmadığı için uygun tedavi adına bunun altında yatan neden bulunmalıdır. Aksi taktirde sağlıklı bir müdahale yapılamaz. Vücutta deprem oluyor hissi kaynağı olabilecek hastalıklar şunlardır:

Menier Hastalığı: Kulak kaynaklı olan bu hastalığın en önemli etkisi baş dönmesi yaşatmasıdır. Baş dönmesine eşlik eden kulakta basınç ve kulak çınlaması varsa menier hastalığı olduğu kesinleşir. Bir iç kulak hastalığı olan menier genel olarak stresli hayat süren kişilerde ortaya çıkar. Hastalığın kaynağı bağışıklık sistemi, viral hastalıklar, travma ya da alerjik olabilir. Hastada deprem oluyor hissi 20 dakika ile 24 saat arasında sürer.

Benign Pozisyonel Vertigo: Başa uygulanan bazı hareketler ile birlikte teşhis etmesi son derece kolay bir hastalıktır. Hasta ilaç tedavisi görerek şikayetlerinden kurtulabilir.

Vestibüler Nörinit: Üst solunum yolu enfeksiyonu geçirdikten sonra görülür. İç kulaktaki denge siniri iltihabı vücutta deprem oluyor hissi yaratır. Bu durum 21 güne kadar devam edebilir.

İç Kulak İltihabı: Mikroplardan kaynaklanan bu hastalık deprem hissinin yanı sıra işitme kaybı yaşatır.

İç Kulak Fistüli: Travma sonucu oluşan bir hastalıktır. Deprem oluyor hissinin yanı sıra mide bulantısı ve kusma şikayetleri görülür. Kalıcı işitme kaybı riski bulunur.

Vertigo Hastaları Nasıl Değerlendirilir?

Vertigo Hastaları Nasıl Değerlendirilir

Vertigo hastalarının değerlendirilmesi ilk olarak şikayetleri dinlenerek gerçekleştirilir. Deprem hissi dışında hangi belirtilerinin olduğu sorulur. KBB muayenesi yapılan hastaya denge testleri uygulanır. Parmak burun testi, romberg testi ve yürüme testleri gerektiği zaman kullanılır. Bazı hastalarda kesin sonuca ulaşmak için radyolojik testler gerekebilir.

Deprem Oluyor Hissi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Deprem oluyor hissinin tedavisi hastaya tanı konduktan sonra başlar. Bu nedenle kesin bir tedaviden söz etmek mümkün değildir. Deprem oluyor hissi yaşayan hastaya ilaç tedavisi ya da hastane yatışı önerilebilir.

Ayrıca Bakınız: Gece Rahat Nefes Almak İçin Ne Yapmalı?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu