Sağlık ve Wellness

Vücuttaki Narkozu Atmak İçin Ne Yapmalı?

Vücuttaki narkozun atımı herhangi bir sağlık sorunu ile karşılaşmamak adına büyük önem taşır. Cerrahi ameliyat öncesinde verilen narkozun vücuttan tamamen atılması 25 ile 30 güne kadar sürer. Bu süreç içinde hastalarda boğaz ağrısı, yürüme zorluğu, kusma, kaslarda titreme, yeme bozukluğu, halsizlik, baş ağrısı ve tansiyonda dengesizlik görülebilir. Vücudun sağlıklı yapısını korumak için narkozun giderilmesi gerekir. Vücuttaki narkozu atmak için aşağıda yer alan yöntemler uygulanmalıdır:

  • Kahve tüketmek narkozu geçirecek en basit ve etkili yöntemdir. Sütsüz ve şekersiz bir şekilde tüketilen kahvenin etkisi çok daha fazla olur.
  • Narkozun idrar yoluyla atmak için bol sıvı tüketmek çok önemlidir.
  • Yemek, enerji toplamak ve kasları hareket ettirmek açısından önem taşır. İştah kaybı olsa da yemeye gayret etmek narkozu atmak için gereklidir.
  • Kusma hissi geldiği zaman bundan kaçınmamak gerekir. Narkozun verdiği bulantı hissine karşı poşet ya da kap bulundurmak kusarak rahatlamaya yarar.
  • Günlük yaşamın içine en az 30 dakika yürüyüş eklemek sağlık açısından gereklidir. Yürüyüş yaparken nefesin burundan alınıp ağızdan verilmesine dikkat edilmelidir. Bu esnada karın şişip tekrar normal haline dönmelidir. Yürüyüş yaparken solunumun doğru yapılması narkoz atılmasını hızlandırması açısından önemlidir.
  • Uyurken ayakların altına bir yastık koyup burundan nefes almak etkili bir tekniktir. Yatış pozisyonunun sırt üstü olması narkozun atılması için gereklidir.

Ameliyatta Narkozu Atmak Ne Kadar Sürer?

Ameliyatta Narkozu Atmak Ne Kadar Sürer

Ameliyattaki narkozun atılma süresi kişiden kişiye değişiklik gösterir. Genelde birkaç saati bulan bu süreç kişinin bünyesine bağlı olarak daha uzun ya da daha kısa olabilir. Hangi anestezi maddesinin kullanıldığı da etki süresini değiştirir. Anestezinin dozu, yaş faktörü ve genel sağlık durumu narkoz atılma hızını belirler. Narkoz atım sürecinde böbrek ve solunum fonksiyonlarının rolü büyüktür.

Narkoz Hangi Yan Etkilere Sahiptir?

Narkozun yan etkileri en çok bulantı ve kusma olarak ortaya çıkar. Bunun temel nedeni narkoz içinde yer alan maddelerin mideyi uyarmasıdır. Çoğu zaman bu yan etkiler kendiliğinden geçer. Yan etkilerin geçmediği durumlarda ilaçla müdahale etmek gerekebilir. Narkoz bünyede baş etkisi olarak da ortaya çıkar. Hafif ve orta şiddette olan baş ağrıları kendiliğinden geçmezse bir doktora görünmek gerekir. Vücuttaki narkozu atmak ile geçebilen yan etkiler şu şekildedir:

  • Narkoz bazı hastaların nefes almakta güçlük çekmesine neden olur. Sindirim sorularına yol açtığı durumlarda ciddi hastalıklara davetiye çıkardığı için acilen müdahale edilmesi gerekir.
  • Geçici bellek kaybı ve konsantrasyon sorunları narkozun sıklıkla ortaya çıkardığı yan etkilerdir. Narkozun beynin işleyişini etkilediği için görülen bu sorunlar en geç birkaç gün içinde düzelir.
  • Narkoz bazı hastalarda sersemlik hissine neden olur. Belirli bir süre geçmeme ihtimali olan bu yan etki görüldüğünde yavaş hareket etmek ve dinlenmek gerekir.

Vücuttaki Narkozu Atmak Ne Kadar Sürer?

Vücuttaki narkozun atılma süresi yaklaşık olarak bir ay kadar devam eder. Operasyonun süresi, narkotik madde dozu ve bireysel faktörler vücutta yer alan narkozu atmak açısından etkilidir. Vücutta yer alan narkoz hissizlik ve kasların etkisini kaybetmesi gibi olumsuz etkiler gösterebilir. Alınabilecek bazı önlemlerle vücuttaki narkozu atma süresi hızlandırılabilir.

Vücuttaki Narkozu Atmak Etkilerini Giderir Mi?

Vücuttaki Narkozu Atmak Etkilerini Giderir Mi

Vücuttaki narkozun atılmasıyla etkilerinin giderilmesi mümkündür. Bunun için operasyon sonrasında dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunur. Sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz ve uyku düzeni ile narkozun etkilerini azaltıp atılma süresini hızlandırmak gerekir. Narkozu vücutta kaldıkça yan etkilerine maruz kalma ihtimali artar. Bu nedenle vücuttaki narkozu atmak için önlem alınması tavsiye edilir.

Ayrıca Bakınız: Süreli Engelli Raporu Nedir?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu