Eğitim ve Öğrenme

Yaratıcı Drama Eğitimi Nedir, Nasıl Alınır?

Yaratıcı drama eğitim süreci katılımcıların sosyal, duygusal ve bilişsel olarak gelişmelerini sağlayan tekniklerdir. Temel becerileri geliştirmeyi amaçlayan eğitim canlandırma ve oyuna dayalı bazı teknikler ile birlikte deneyim kazanır. Yaratıcı drama eğitiminin en önemli noktalarından biri de katılımcıların yaşayarak ve deneyerek öğrenme imkânı elde etmesidir. Bu durum özgürlüğü arttırdığı gibi öğrenme süresini de epey kolaylaştırır. Yaratıcı drama eğitimi ile ilgisiz katılımcılar da sürece dahil olmaya başlar. 

Yaratıcı Drama Eğitimi Nasıl Alınır?

Yaratıcı drama eğitim almak için çeşitli üniversite ve sanat akademilerine üye olmak gerekir. Kayıt olma işlemi her kurum için farklı bir şekilde ilerleyebilir. Üniversitede verilen dersler daha çok öğrencilere hitap ederken sanat akademileri ilgili olan pek çok kişinin katılımı ile gerçekleşir. Bu nedenle kayıt yapmadan önce ilgili kurumla iletişime geçmek daha sonra sorun yaşanmaması adına önemli bir noktadır.

Yaratıcı Drama Eğitimi Neden Önemlidir?

Yaratıcı Drama Eğitimi Neden Önemlidir

Yaratıcı drama eğitiminin önemi katılımcıların sürece dahil olup dersleri daha ilgi çekici bir hale getirmesidir. Katılımın sağlanması derslerin daha etkili bir şekilde hafızaya kazınmasını sağlar. Hayal gücünün ortaya konulduğu bu eğitim süreci özgürlüğü aşılama amacı taşır. Bu sayede katılımcılar eğitim süresince herhangi bir sıkıntı yaşamaz. Eğitimin bir diğer önemi de sosyal ve duygusal becerilerin önemli ölçüde gelişmesidir. Özgüveni artan katılımcılar kendilerini daha iyi bir şekilde ifade eder.

Yaratıcı Drama Eğitimi Hangi Özelliklere Sahiptir?

Yaratıcı drama eğitiminin özellikleri bireysel değil grup çalışması yapılmasıdır. Katılımcıları tedavi etmeye değil eğitmeye yönelik çalışır. Eğitim süreci son derece tecrübeli ve eğitimli bir lider tarafından yönetilir. Eğitim temel olarak oyun özelliklerinden yararlansa da oyun kategorisinde yer almaz. Bu anlamda tiyatrodan farklı bir alanda sayılır. Eğitim süreci içinde katılımcılara belirli sorumluluklar verilir. Sosyal ve duygusal becerilerin gelişmesi adına özgüven arttırma ve iyi ifade etme sağlanır.

Yaratıcı drama eğitim süreci daha önceden belirlenen bazı aşamalara sahiptir. Bu eğitim sürecine dahil olmak için daha önce herhangi bir oyunculuk deneyimine sahip olma şartı yoktur. Etkinliklere katılım gönüllülük esasına dayanır. Önemli olan nokta katılımcıların deneyimleridir. Eğitim sürecinde yapılan drama etkinlikleri içinde canlandırma ve -mış gibi yapma tekniklerine yer verilir. Sanat ve sosyal bilimler ile ilişki halinde olan yaratıcı drama eğitimi içinde sonuç odaklı bir anlayış hakimdir.

Yaratıcı Drama Eğitimi Hangi Amaçla Yapılır?

Yaratıcı drama eğitiminin amacı katılımcının gündelik hayatta daha bilinçli hareket etmesidir. Eğitim süresince yapılan etkinlikler ile birlikte kişinin farkındalığının artması amaçlanır. Grup çalışması olması sayesinde sosyal beceriler önemli ölçüde artar. Eğitim süresinde yapılan etkinlikler ile birlikte katılımcıya problem çözme durumlarına hâkim olma fırsatı verilir. Bilişsel ve duyusal açıdan güç kazanımı sağlanır. Katılımcının sosyal ilişkileri çok daha kuvvetli bir hal alır.

Yaratıcı Drama Eğitimi Hangi Bileşenlerden Oluşur?

Yaratıcı Drama Eğitimi Hangi Bileşenlerden Oluşur

Yaratıcı drama eğitiminin bileşenleri eğitim sürecinde katılımcıların verim alması için sürecin temel parçalarını oluşturur. Bu anlamda ilk sırayı yaratıcı drama lideri alır. Eğitim sürecinin birlikte işlendiği grup ikinci sıradadır. Katılımcıların paylaştığı yaşantı bileşenlerden diğerini oluşturur. Yaratıcı drama belirli bir mekânda yapılır. Katılımcıların güçlendireceği yönüne yönelik bir konu seçilir. Mekân ve konu sonrasında yaratıcı drama tekniklerinden biri seçilir. Son bileşen ise canlandırmadır.

Yaratıcı Drama Eğitimi Hangi Aşamalardan Oluşur?

Yaratıcı drama eğitiminin aşamaları üç bölümden oluşur. Bunlar sırasıyla ısınma, canlandırma ve değerlendirme aşamalarıdır. Isınma aşamasında grup üyelerinin kaynaşması sağlanır. Canlandırma aşamasında yaratıcı drama tekniklerinden biri kullanılır. Yaratıcı drama eğitimi için son aşama olan değerlendirme katılımcıların ne gibi farklar hissettiğini açıkladığı yerdir.

Ayrıca Bakınız: Oyun Terapisi Eğitimi Nedir, Nasıl Alınır?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu