Otomobil

Yurt Dışından Araba Getirme Nasıl Yapılır? Şartları 2024

Yurt dışından araba getirme isteği bulunan birçok kişi, arama motorlarında sık sık konuya yönelik sorgulamalarda bulunur. Yurt dışından araba getirme şartları, ödeme aşamaları ve diğer prosedürler merak edilmektedir. Peki, yurt dışından araba getirme hangi şartlarda mümkün? Kimler yurt dışından araba getirebilir? İşte konuya dair tüm merak edilenler…

Pandemi döneminde ortaya çıkan ve özellikle otomotiv sektörünü bir hayli zora sokan çip krizi, ülkemizde de etkilerini hissettirmişti. Üretim kanalında yaşanan aksaklıklar sebebi ile artan otomobil fiyatları, sıfır otomobil pazarının yanı sıra ikinci el otomobil pazarını da doğrudan etkilemişti. Bugün pandemi kontrol altına alınmış olmasına rağmen hem çip krizinin etkileri hem de ekonomik faktörlerin baskıları hissedilmeye devam edilirken araç sahibi olmak isteyen birçok kişi gözünü yurt dışına çevirdi.

Hali hazırda enflasyona ve döviz kurlarına bağlı olarak yüksek seviyelere ulaşmış olan araç fiyatları, ülkemizde uygulanan vergilerden ötürü tarihi seviyeleri gördü. Bu durum birikimleri karşılığında araç sahibi olabilmenin yollarını arayan milyonları adeta köşeye sıkıştırdı. Bazı yurt dışı ülkelerinden ülkemize kıyas ile çok daha uygun fiyatlar karşılığında araç sahibi olabileceklerini tahmin eden birçok tüketici, bu işin prosedürlerini araştırmaya başladı. Bizler de bu içeriğimizde o kişiler için yurt dışından araba getirme başlığına dair tüm merak edilenlere yer verdik.

YURT DIŞINDAN TÜRKİYE’YE ARAÇ GETİRİLEBİLİR Mİ?

Günümüzde yurt dışından Türkiye’ye araç getirilip getirilemeyeceği bir hayli merak edilen konu başlıkları arasında yer almaktadır. Yürürlükte olan mevcut yasal düzenlemelere göre Farklı ülkelerdeki çeşitli araç modelleri ülkemize kıyas ile daha cazip fiyatlar karşılığında Türkiye’ye getirilebilmektedir.

YURT DIŞINDAN TÜRKİYE’YE ARAÇ GETİRİLİRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Ülkemize farklı bir ülkeden araç getirilebilmesi mümkündür. Ancak bu süreçte dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar bulunmaktadır. Söz konusu faktörler genel olarak şu şekilde sıralanabilir:

  • Araştırma: Yurt dışından araç satın almadan önce araştırma sürecinin mutlaka titiz bir şekilde yürütülmesi gerekmektedir. Hangi ülkeden araç satın alınmak istendiği belirlenmeli ve o ülkenin otomobil piyasası sorgulanmalıdır. Ayrıca araçların fiyatları, kaliteleri, mevcut modeller ve vergi avantajları da göz önünde bulundurulmalıdır.
  • Güvenilir satıcı: Yurt dışından araç satın alırken güvenilir bir satıcı bulunması gerekmektedir. Aksi takdirde ciddi sorunlar ile karşılaşılabilir. Özellikle internet üzerinden satış yapan siteleri kullanırken güvenli bir aracı kuruluşa ulaşım sağlanmalı.
  • Ödeme ve nakliye: Yurt dışı araç satın alımlarında dikkat edilmesi gereken en önemli adımlardan biri de ödeme ve nakliyedir. Ödeme yöntemleri ve nakliye süreci önceden araştırılmalıdır. Ayrıca sigorta seçenekleri de göz önünde bulundurulmalıdır.

YURT DIŞINDAN TÜRKİYE’YE ARAÇ GETİRME ŞARTLARI NELER?

Yurt dışından ülkemize araç getirme ile ilgili öne sürülen bazı şartlar şu şekildedir:

  • İthalat izinleri ve gümrük beyanı: Türkiye Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’na aracın özellikleri hakkında bildirimde bulunulmalıdır. Aracın markası, modeli, motor ve şasi numarası, seri numarası gibi bilgiler söz konusu bildirimde yer almalıdır.
  • Gümrük vergisi ve diğer vergiler: Yurt dışından getirtilecek araç için gümrük vergisi ödemesinin yapılması gerekmektedir. Söz konusu vergi tutarı, aracın değerine ve özelliklerine bağlı olarak değişmektedir. Ayrıca KDV ve ÖTV gibi diğer vergiler de ödenmelidir.
  • Muayene ve teknik raporlar: Yabancı aracın Türkiye trafik ve emniyet standartlarına uyuyor olması gerekmektedir.
  • Zorunlu Trafik Sigortası: Getirtilecek olan araca Zorunlu Trafik Sigortası yaptırılmalıdır.
  • Dizel araçlar için ek izinler ve özel şartlar söz konusu olabilir.

TÜRKİYE’YE HANGİ ÜLKELERDEN ARAÇ GETİRTİLEBİLİR?

Ülkemiz tarafından yapılmış olan düzenlemeler çerçevesinde farklı ülkelerden araç getirmek mümkündür. Ancak her ülkenin ithalat politikaları kendi özellerinde değiştiği için farklı koşulların sağlanması istenebilir.

Türkiye’nin Avrupa Birliği ülkeleri ile yürütmüş olduğu serbest ticaret anlaşmaları sayesinde ilgili ülkelerden araç getirmek diğer ülkelere kıyas ile daha avantajlı olabilir. Ayrıca; Kanada, Çin, Japonya, Meksika, Amerika ve Güney Kore gibi ülkelerden de ülkemize araç getirilebilmektedir.

Ayrıca bakınız: MG Hangi Ülkenin Aracı? Tarihçesi

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu